Trénuješ nebo cvičíš?

10 / 06 / 2017
Trénuješ nebo cvičíš?

Moderní doba nám umožňuje nepřeberné možnosti ke zlepšení fyzických dovedností. Ovšem jsou tu dvě rozdílné skupiny lidí, i když se jejich záměr zda z prvopočátku stejný jejich přístup je ve výsledku diametrálně rozdílný. Pokud se chcete neustále zlepšovat v jakémkoliv sportu je jednou z nejdůležitějších věcí důslednost, pokora a v neposlední řadě trpělivost


Dnes máme možnost využívat klasické fitness, crossfit, jumping, tabatu a další z mnoha programů, které vám slibují dosažení vašich cílů. Hned na začátku je potřeba si uvědomit co je vaším cílem. Pokud se chcete odreagovat od všedního dne a strávit volné chvíle ve skupině lidí, která uznává podobné priority jsou výše uvedené aktivity nejlepší činnost. I když některé programy Vám slibují zázraky, jak z vás udělají super lidi během 14 dnů, tak tomu moc nevěřte. Po těchto slovech většina z lidí získá dojem, že nastal čas se do toho opřít. Jako prvním krokem vyhledáme ten nejkvalitnější protein, následně koupíme super rukavice a následuje profi fitness láhev plná BCAA, tak abych nebyl na lekci pozadu. Tento přístup je nejefektivnější z krátkodobého hlediska pro váš mozek. Je to podobné jako když v Kaufladu zlevní mouku a starší generace se vyrazí chystat na válku. Ale má to jednu nevýhodu, jak rychle vás to začalo bavit, tak rychle vás to i bavit přestane.

Pokud se ovšem rozhodnete jít druhou cestou a to cestou tréninku je z prvopočátku vše nezáživné. Nic složitého a vše opřené o základní principy, které tu jsou stovky let a další stovky let budou. Jediné co se musí dodržovat je pravidelnost a zvyšovat výkonnost po tak dlouhou dobu, dokud to jen bude možné. Nejen, že tento progresivní postup zvedá vaší fyzickou odolnost, ale hlavně i tu mentální. Jakýkoliv trénink, který má postupný nárůst intenzity je pro nás hlavně mentální boj. Taky znáte ten pocit, když už ráno vstáváte a říkáte si, že vás dneska čeká 180 na dřep, dneska musím zaběhnout úsek pod 10 minut, musím uplavat 100 metrů místo předchozích 90. A pak přijde ta osudná hodina, kdy jdete na váš trénink a zase s vypětím všech sil překonáte další metu a odšktnete si splnění ve svém deníku. Tato metoda má nejen největší fyzický dopad, ale současně nás učí, že bez tvrdé práce nelze dosáhnout svých cílů.

A to je velký rozdíl mezi trénováním a cvičením. Trénink má pevně danou strukturu, řád, pravidla a přináší dlouhodobé výsledky. Cvičení je zábavná hra, která nezná hranic a nikdy nevíš, kam tě zavede a její konec je ve hvězdách. Většina z nás cvičí, ovšem jen malá skupina lidí opravdu trénuje.

Tato skupina se posledních pár let rapidně rozrůstá. Kdo jednou zkusí opravdový trénink už u něj zůstane do konce života.