Smith Machine – nenávidět, nebo milovat?

14 / 12 / 2022
Smith Machine – nenávidět, nebo milovat?

Smith Machine je stroj, který je jedněmi nenáviděn a druhými milován. Jedna strana tvrdí, že je nebezpečný, a ta druhá si bez něj nedokáže představit svůj trénink. Kde je pravda? Proč byla vynalezena takhle pokročilá pomůcka pro budování svalů?


Záměrně píšu pro budování svalů, protože tahle mašina v pokročilém tréninku ty svaly dokáže budovat opravdu dobře. Jedná se o opravdu variabilní pomůcku, s níž jste schopni procvičit celé tělo v úhlech, kterých nelze s volnou vahou docílit. Dalším důvodem pro používání Smith Machine je trénink TUT neboli time under tension. Pokud chcete prodlužovat dobu pod napětím u jednotlivých cviků za účelem většího poškození svalů, je Smith Machine nenahraditelným pomocníkem. Tato tréninková metoda je se Smith Machine velice efektivní a hlavně bezpečná. Ohromná výhoda Smith Maschine oproti jednoúčelovému izolovanému stroji spočívá v tom, že kopíruje základní pohybové vzorce při tréninku s volnou vahou, a tak vytváří větší poškození svalů v celém těle. Navíc umožňuje svobodu umístění paží a nohou, takže můžete cílit na přesně stanovená tréninková místa.

Tak pro koho je tedy Smith Machine? Ideální mašina pro ženy, které se chtějí při tréninku zaměřit na problémové partie stehen a hýždí. Pro pokročilý trénink budování svalové hmoty, kde se používají pokročilé metody v poškozování svalových vláken, které už tak dobře odolávají  klasickému tréninku s volnou vahou. Ne, že by tento trénink nešel odcvičit i s volnou vahou, ale Smith Machine vám umožňuje efektivnější metodu, jak dosáhnout svých cílů.

A pro koho je nevhodný? Absolutně se nehodí pro budování síly a pro trénink začátečníků. Někdy slyším názory, že může dokonce i nahradit klasický dřep, a nebo, pokud nezvládáte základní techniku dřepu, tak použijte tento stroj. Trénovaní na Smith Maschine nesplňuje základní principy pro silový trénink, a proto používat ho pro zvětšování síly, může vést opravdu ke zranění. Je naprosto nevhodný ke zvyšování svalového napětí ve svalech, ale dokáže sval opravdu kvalitně poškodit. Ovšem bez základního silového tréninku je tato pomůcka naprosto zbytečná. Pokud ovšem použijete Smith Machine v pokročilém objemovém tréninku jako doplněk k základním cvikům s volnou vahou, můžete se těšit na opravdu dobré výsledky.

Jak by tedy mělo vypadat použití tohoto stroje? Představte si, že jste pokročilý cvičenec. Vaše svaly už značně odolávají tréninkovému stresu a ničit svalová vlákna je čím dál větší problém. Potřebujete nový impulz. Jak na to? Po těžké sérii dřepů s volnou vahou následuje druhý cvik na maximální hypertrofii a poničení svalových vláken. Výpady nebo leg press? A co takhle vyzkoušet dřep TUT? Pomalé spouštění do spodní pozice, následně setrvání v dolní pozici, potom rychlé zvednutí. Tohle vše po třech sériích o deseti opakováních. Pokud by se tento cvičenec rozhodl nasadit dřep s volnou vahou, hrozí nedokončení série z předešlých těžkých dřepů vlivem únavy nohou a vzpřímovačů. 4 až 6 opakování už by bylo na úkor techniky a opravdu by mohlo hrozit přetrénování a zranění. Proto zvolí Smith Machine, kde se tato technika nechá dobře aplikovat a vytěžit z ní maximum.

Oproti jednoúčelovým strojům má tento stroj výhodu ve větším zapojení svalů při cvičení. Sice se vyřadí stabilizační systém, ale při takovém dřepu nebo pressu všechny svaly stále pracují. Další jeho nespornou výhodou je jeho variabilita. Nejste odkázáni na jeden daný pohyb či cvik. Na Smith Machine se nechá pohodlně procvičit celé tělo. Bohužel jeho používání ve většině posiloven komplikuje nevhodná konstrukce tohoto stroje a nekvalitní výroba. Jako každá pomůcka pro trénink i tato musí splňovat přísné parametry pro bezproblémové používání. Všichni známe Smith Machine, kde v místě pro nohy je umístěna vzpěra pro připevnění lavičky. Malé rozsahy pojezdu tyče znemožňují tyč umístit do spodní polohy nebo do té vrchní pro procvičování pressu. Dlouhé rozestupy při aretaci tyče a v neposlední řadě nekvalitně provedené pojezdy, kde se tyč zasekává a nechodí plynule v pojezdových tyčích. Poslední třešničkou může být nepraktické vyháknutí háku či špatně orádlovaná osa. Tyto věci Vás můžou natolik odradit, že se z toho stroje ve většině posiloven stává zaprášený kus železa, který je podpořen mýty o jeho nebezpečnosti. Většina cvičenců proto kolem něj chodí velkým obloukem. A to je velká škoda.

Každá mince má dvě strany. Pokud se Smith Machine dobře používá a je správně zařazen do tréninkového programu, dokáže naprosté zázraky. Jestliže jeho uživatel ovšem tento mocný nástroj spatně použije, může se i zranit. Ideální pomůcka pro ženy pro zacílení na kritické partie a naprosto nevhodná pomůcka pro začátečníky a budování síly. Kdo ovšem jednou správně vyzkouší, už si budování svalů bez něj nedokáže představit.