Safety Squat Bar - Nutnost nebo reklamní trik.

26 / 12 / 2022
Safety Squat Bar - Nutnost nebo reklamní trik.

Jedna z nejrozšířenějších speciálních os v posilovnách. Jedni ji zavrhují a ti druzí na ní nedají dopustit. Jaký je hlavní účel této speciální osy? Na co se zaměřit při jejím výběru a kdy ji zařadit do vašeho tréninkového programu? Na tyto otázky se pokusím odpovědět v tomto článku.


Safety Squat Bar je speciální osa používaná ke speciálním účelům. Byla vymyšlena v hardcore posilovnách pro ten nejbrutálnější trénink a její použití můžeme vidět u těch nejsilnějších dřepařů světa. Proč? Paradoxně kvůli regeneraci. Proto Safety Squat Bar. Bezpečnostní dřepovací osa. Hlavní účel této osy je ulevit ramenům, loktům a spodním zádům od přetrénování. Pokud ve vašem tréninkovém programu zařazujete dřep několikrát týdně, do toho zvedáte těžké váhy na press, bench, mrtvý tah časem vaše ramena lokty a záda začnou kolabovat. Jak jim ulehčit a při tom si udržet tréninkový objem? Odpověď je právě Safety Squat Bar. Její madla a správné zalomení umožňují snížit napětí v loktech, ramenou a spodních zádech a tím oddalovat přetrénování. V tomto případě je správné zalomení naprosto klíčové a pokud je špatně vyrobeno osa nefunguje k tomuto účelu a stává se z ní úplně jiný tréninkový nástroj. Jak tedy poznat správné zalomení? Při cvičení musí směrovat vždy kolmo k zemi a pro provádění dřepu osa kotoučů musí být v linii středu chodidla tak jako tomu je při provádění dřepu s klasickou osou. Tím nedochází k žádnému nechtěnému napětí v zádech z důvodu vychýlení ramena osy což je v tomto případě naprosto klíčové! Navíc správná délka zalomení přesně sníží těžiště při provádění dřepu a tím zase o něco ulehčuje spodním zádům. Toto provedení osy nese svůj pravý název, protože je to bezpečnější provedení dřepu, které vám zmírňuje napětí tam kde je třeba a vám tak umožňuje neustále trénovat. Velice důležité je si uvědomit že Safety Squat Bar nezlepšuje techniky základního dřepu s rovnou osou, proto se absolutně nehodí pro začátečníky, kde právě toto napětí je třeba vytvářet pro maximální posílení celého těla. Co když je ale rameno vychýleno dopředu?

Toto už vlastně není Safety Squad Bar. Jedná se o další druh speciální osy, která plní úplně jiný účel. Místo toho aby napětí v zádech snižovala tak ho zvyšuje. Proč? Vychýlení kotoučů mimo osu těla má za následek to, že naše tělo se snaží toto vychýlení vyrovnat. Dochází tak vytvářeni napětí a posílení ve specifických částech zad podle toho pod jakým úhlem a délkou je rameno vychýleno. A pro tento účel vynalezl Kabuki naprosto fenomenální osu. Díky nastaveni polohy a délky ramene můžete přesně cílit na danou část zad a tím ji zlepšovat. Můžete tak osu použít nejen k posílení zádových svalů ale i jako klasickou Safety Squat bar. Obecné popsání nastavení u této osy je do různých forem dřepu. Což někdy může vést uživatele, že vlastně pomocí této osy cvičí daný dřep s rovnou olympijskou osou. Toto není ale pravda. Pokud tuto osu nastavíte třeba do pozice čelního dřepu, nejedná se o stejný pohyb jako tomu je u klasické osy. Proč? Hlavní nosná část osy spočívá totiž na vašich zádech a ne na prsou. Proto vždy vzniká vychýlení kotoučů od osy dřepu a tím vzniká napětí v určité části zádových svalů. Které při tréninku klasického čelního dřepu nelze dosáhnout. Toto posílení nelze dosáhnout žádnou jinou formou cvičení a proto je tato osa opravdu fenomenálním vynálezem.

Zalomení osy je tedy základní parametr pro výběr a použití osy. Další parametry jakým jsou kvalitní polstrování, rozteč madel, povrchová úprava či možnost demontáže madel už jsou jen třešničkou na dortu a je na každém uživateli pro jak kvalitní provedení osy se rozhodne. Základní provedení Safety Squat Bar by nemělo nikdy chybět v žádné pořádné silové posilovně. Pokud máš přetrénovaná ramena, lokty a spodní záda pak je Safety jedinou možností jak neustále pokračovat ve dřepu a udržování tréninkového objemu. Dalším možností je nastavitelná Safety Squat Bar, která se perfektně hodí do sportovních posiloven pro přípravu atletů. Kde jim osa je schopna posilovat určitou část zádových svalů pro jejich konkrétní sportovní aktivitu.

V naší nabídce najdeš všechny provedení této osy. Můžeš si vybrat od základního modelu až po plně nastavitelnou osu, která je špičkou na Evropském trhu. Jsme schopni vyrobit přesný úhel a délku ramene pro tvoje specifické požadavky. Můžeš mít tak jedinečnou osu na míru. Vždy ale dbej na správné použití této osy, aby byla maximálně přínosná pro tvůj trénink a nestal se z ní nepotřebný kus vybavení v tvojí posilovně.

https://www.gregorgym.com/vysledek-vyhledavani?search=safety

Safety Squat Bar - Nutnost nebo reklamní trik. - fotogalerie