POWER RACK, co to vlastně je

21 / 08 / 2017
POWER RACK, co to vlastně je

Power rack, neboli posilovací klec, je v našich fitness končinách zatím velice nepochopená pomůcka, která je ovšem naprosto základní ve všech silových přípravách, které si dokážete přestavit. Většina lidi vidí v posilovací kleci bohužel pouze stojan na činku a my se společně podíváme na tři základní prvky této jedinečné pomůcky, které demonstrují komplexnost tohoto zařízení.


Za první prvek můžeme uvažovat opravdu užití jako je stojan na činku. Mnoho fitness zařízení si ale neuvědomuje jeho potenciál. V každém dnešním moderním fitness centru máme alespoň jednu lavici na bench, jednu na šikmý bench, tlaky na ramena, stojan na dřepy nebo shybovací hrazdu. Všechny tyto zařízení je umožňují využít pouze k jedinému jejich účelu. Každý z vás to určitě zná, když přijdete do fitka a váš oblíbený bench je plný. Není nic horšího než narušovat váš trénink čekáním, než na vás přijde řada. Představte si úplně jinou situaci, kdy přijdete do fitka a tam stojí vedle sebe 10 posilovacích klecí. Je úplně jedno jestli chceš cvičit dřepy, tlaky nebo mrtvé tahy. Posilovací klec všechny tyto základní cviky umožňuje a tak najednou ve fitku na nic nečekáte a jdete rovnou na věc. Pro majitele posilovny mám příjemnou zprávu. Taky nemáte rádi, když vám hodí s 250 kilovou činkou z mrtvého tahu rovnou na zem a vám zaduní celá posilovna, která ještě navíc umístěna v patře? Není nic jednoduššího než poslat tohoto ranaře do posilovací klece, nastavit bezpečnostní pásy kousek před dopadem činky na zem a pak jen nechat na power racku, aby všechnu tu energii nerušeně pohltil.

Druha věc je bezpečnost. Mnoho cvičenců považuje za zbytečné používat bezpečnostní zarážky. Právě tento prvek je jednou nejdůležitější věcí při posilování v posilovací kleci. Psychologicky tento prvek slouží jako by za vámi někdo stál a jistil vás a tím posunuje vaše soustředění pouze na prováděný cvik bez přítomnosti strachu. Kdo jednou vyzkoušel dřep v kvalitní posilovací kleci, už nechce dřepovat jinde. Dále tu máme základní bench press. Mnoho lidí si ani neuvědomuje, jak obrovské riziko může nastat při vyklouznutí tyče z rukou, kde hrozí přímý pád na krk a tím i fatální poranění. Zvedání těžkých vah bez jistících prvků můžeme označit za hazardování s vlastním zdravím a je to především zbytečné. Bohužel i ten nejlepší sparing nestihne včas zachytit padající činku a jistící prvek stojanu v tuto chvíli mnohem bezpečnější.

Třetí věcí, kterou skrývá posilovací klec a proč byla vlastně navržena, je trénink z mrtvého bodu. Tato metoda je sice pokročilá a je třeba u ní zvládat velice dobře základní cviky, ale její zvládnutí je pro silový výkon naprosto jedinečný. Podrobnější vysvětlení z hlediska funkce mozku a propojení svalu není předmětem tohoto článku, proto pouze naznačíme, jak tento trénink probíhá z hlediska využití posilovací klece. Každý zná klasický bench, když zvednete činku z háků, položíte na prsa a zvednete nahoru. Co takhle to ale zkusit jinak, kdy si nastavíte zarážky do spodní polohy, aby činka byla nad vaším hrudníkem. Následně zalehnete pod činku, srovnáte se přesně jak potřebujete a s maximální silou a rychlostí, kterou jste schopní vyvinout činku zvednete. Toto je tak silný nápor na nervovou soustavu, že se tomu žádné cvičení nevyrovná. Potom činku položíte bezpečně do zarážek, kdy šetříte vaše klouby a vazy. Poté okamžitě s maximálním úsilím a koncentrací opět zvedáte činku z mrtvého bodu. Takto postupujete v jednotlivých sériích postupným zvedáním zátěže a zkracováním dráhy pohybu pomocí zvedání bezpečnostních zarážek. Tento druh tréninku se nedá nikde jinde cvičit než v posilovací kleci a jeho efektivita je maximální. Podobným principem je vzpěračský trénink, který je ovšem podmíněný perfektním zvládnutím techniky.

Využití posilovací klece je daleko pestřejší pokud si klec vybavíte veškerým příslušenstvím, kdy ve výsledku dostáváte komplexní sportovní stanoviště. Jedním z hlavních problémů je rozdílnost v provedení výrobců. Tím, že mnohdy je jejich konstrukční provedení podmíněno nízkou cenou, tak nemusí splňovat řádně ani jednu z výše uvedených vlastností a tím jsou vlastně tyto klece naprosto nepochopeny a stávají se tak obyčejným, zapadlým a špatně využívaným kusem fitness zařízení.

POWER RACK, co to vlastně je - fotogalerie