Moderní fitness jako supermarket

26 / 02 / 2022
Moderní fitness jako supermarket

Když jsem si včera kupoval v supermarketu toaletní papír, uvědomil jsem si, proč si moderní fitness centra plná strojů pořád drží svoje místo na slunci. Před covidovou dobou se vše ubíralo tím správným směrem. Lidé začali objevovat olympijské osy, vzpírání, strongman, powerlifting, crossfit a silový trénink jako takový. Nyní mě přijde, že se zase vše vrací do starých kolejí. Tímto článkem nechci hanit provozovatele fitness center. Mají plné právo jít touto cestou. Chtěl bych jen upozornit potencionální zákazníky na možná úskalí.


Pokud se podíváme na potraviny v supermarketu, tak z 80 % to budou produkty plné éček a konzervantů. Nikdy nepochopím, proč si někdo stěžuje, že je nemocný nebo obézní, když do sebe bezmyšlenkovitě tlačí tyhle jedy. Zbývajících 20 % prodávaného zboží tvoří základní potraviny jako je maso, zelenina, ovoce atd. Bohužel koupit si rajče v supermarketu je úplně stejné, jako navštívit Černobyl. A tohle vše zapříčiňuje dvě věci. Protože v těchto potravinách je minimum toho, co tam opravdu má být, musí to člověk do sebe dostat jiným, umělým způsobem. Tabletky a vitaminy jedou ve velkém. Lidé kupují jako diví zázračné pilulky, aby dohnali deficit z běžné stravy. Proč bych měl kupovat zdravou, šťavnatou a chutnou papriku od lokálního dodavatele, když si můžu koupit umělý hnus a následně do sebe natlačit 10 tablet. Poslední kapitolou tohoto cirkusu představují léčiva. Dlouhodobé pojídání jedů s sebou přináší zdravotní rizika, která se dřív nebo později projeví. Ke konzumaci nekvalitních potravin a zázračných vitamínových tabletek se přidají léky na všemožné neduhy. A už vás mají kompletně v hrsti.

Jak tedy funguje moderní fitness supermarket? Při návštěvě vás ohromí přehlídkou moderních strojů, které jsou vesměs k ničemu. Někde v rohu se možná krčí posilovací klec pofiderní konstrukce. U vstupu se vás chopí trenér, který má několik specializací. Je to mentor, motivátor, průvodce po galaxii, navíc vlastní pět diplomů, takže není pochyb, že vás zasvětí do všeho potřebného. Po několika málo návštěvách ale zjistíte, že takto to nikam nevede nasadíte doplňkovou terapii v podobě nakopávače, BCCA a milionu dalších super tabletek. Kdo se toho nebojí, tak v doplňcích ještě přitvrdí. Vlivem špatného trénování a užívání nesmyslných podpůrných látek na sebe návštěva lékaře nenechá dlouho čekat.

Vysvětlovat, jak funguje trénink a růst svalů, není předmětem tohoto článku, ale prostě tak, jako nefunguje pojídání polotovarů a průmyslově zpracovaných potravin, tak nefungují stroje v našem silovém a výkonnostním rozvoji. Proč lidé navštěvují a podporují tuhle bizarnost? Je to stejné jako při nákupech v supermarketech. Jde bohužel o lidskou lenost a pohodlnost. Nákup surovin u lokálního dodavatele zabere nějaký čas. Potraviny jsou tam dražší a hlavně je musíte doma zpracovat a uvařit z nich chutné jídlo. To se dneska nikomu moc nechce. Výsledek ale stojí za to. Dobře se najíte, něčemu se naučíte a vaše tělo dostane přesně to, co potřebuje.

Jak z toho začarovaného kruhu ven? V první řadě se naučte pořádně trénovat. Pochopte, jak funguje práce a funkce svalů. Co potřebujete k tomu, abyste přirozeně nastartovali všechny chemické a růstové pochody v těle. Pak vyhledejte posilovny, kde mají kvalitní vybavení pro váš trénink. Podpořte lifterská a silová fitka, která měla před covidem tak parádně našlápnuto. Nic není zadarmo, ale čím víc úsilí do toho vložíte, tím lepší výsledky dostanete. Všem silovým, kondičním a výkonnostním posilovnám neskutečně fandím a vím, že udržet se v téhle zvrácené fitness džungli, není žádný med. Věřím ale, že jako se holky zase naučí uvařit babiččinu svíčkovou, tak lidé pochopí, že posilovna plná nesmyslných strojů, je výsměchem moderní doby.