Jak zvednou 300 Kg na dřep?

29 / 04 / 2019
Jak zvednou 300 Kg na dřep?

To, co se nyní děje kolem trénování, se nedá nazvat jinak než totální katastrofa. Všude kolem nás se míhají články, videa a diskuze jak zvednout více na nějaký konkrétní cvik. Tyto informace se ale začínají zvrhávat v něco, co už hraničí se vším racionálním. Začínám opravdu věřit, že lidé, kteří tyto informace poskytuji, tak činí opravdu jen proto, aby jejich klient nikdy nedosáhl výsledků a byl uzamčen v propasti neustálého chození k danému trenérovi, kupovaní zázračných doplňků a v poslední fázi braní steroidů. Udivuje mě, jak tito klienti slepě a bez sebekritického myšlení věří tomu, co jim tito dezinformátoři říkají, a tupě je poslouchají. Ono totiž trénování není jaderná fyzika a pochopení základních principů zvládne opravdu každý. Pojďme si tedy říci, jak se obecně zlepšit v jakékoliv silové činnosti. Jako příklad si vybereme krále všech cviků a tím je základní silový dřep s olympijskou osou. Jak tedy více a lépe dřepovat ?


Neexistuje nic, co by vám více zlepšilo dřep, než je dřep sám. Možná slyšíte, že na dřep nejste dosti silní, nemáte posílený core, máte problémy s mobilitou či máte jinou disbalanci, a měli byste navštívit doktora. Ovšem pokud Vám pan doktor řekne, že jste zdraví, zahoďte všechny obavy a pusťte se do provádění dřepu. Tvrzení, že nemůžete provádět dřep kvůli špatné mobilitě v kotníku, mě dohání k šílenství. Při dřepu se kotník vychýlí o několik málo stupňů, a pokud nemáte sádru či dřevěnou protézu, dřep je pro vás naprosto reálný. Ano, na provedení perfektního dřepu potřebujete získat určitou zručnost. Tuto zručnost ale nezískáte tím, že budete dělat plank či se kutálet po zemi, ale získáte ji pouze dřepem, který budete trénovat dokola a dokola. Jedině tak posílíte všechny svaly a zlepšíte pohyb pro konkrétní cvik.

Dalším z naprostých šílených tvrzení je možnost vzniku disbalancí či nezapojování některého svalu při daném pohybu. Ježíši Kriste…. pokud bych nějaký sval nezapojil, tak daný pohyb zkrátka nevykonám! Pokud by při dřepu přebíral silnější kvadriceps práci za slabší hamstring, tak se zkrátka převrátím dopředu a dřep nepůjde udělat. Tyto disbalance vytváří pouze a jenom jednostranné cvičení, jakým jsou izolované cviky na strojích. Váš dřep je tak silný, jak je silná vaše nejslabší část těla v provádění dřepu. Tuto část ale nezlepšíte tím, že budete provádět jiný cvik, nýbrž tím, že budu provádět dřep. Tím dojde k posílení zmíněné nejslabší části v daném pohybu a nastane rovnoměrné posílení všech ostatních částí při další zátěži.

Technika. Tak tady asi vznikají ty největší diskuze, mýty a pověry. Ono totiž vůbec nejde o provedení dřepu jako takového, ale o to, jak Vám to provedení nejlépe prodat. Každý Vám radí jinak, někdo např. slovy: „Já to mám tak vyzkoušené.“  Jiný slovy: „Tak to dělá on a taky tamten.“ Dost! Neexistuje více různých variant provedení silového dřepu. Neexistuje: „Já to dělám tak správně.“ či „On to dělá jinak.“  Vždy se provádí dřep tak, jak je to nejefektivnější z hlediska biomechaniky daného člověka, z hlediska maximálního zatížení svalu po co nejdelší dráze a v co nejmenším využití všech momentů, které mají za následek nadměrné zatížení kloubu a celého pohybového aparátu. Ano, jsou možné minimální odchylky v provedení konkrétního cvičence. Vždy se ale opíráme o základní principy. Až vám nějaký trenér řekne: „Dej si činku za krk takhle, protože tak mě to učil Pepa.“ Nebo: „Viděl jsem to ve filmu s Arnoldem Schwarzeneggerem.“ Či (nedej bože): „Mám to na sobě vyzkoušené.“ Potom vezmi nohy na ramena a utíkej od něj, seč ti síly stačí.

Další z věcí, se kterou se můžete setkat, je, že Vám nějaký Harry Potter bude tvrdit, že to tak dělá proto, aby tím ovlivnil něco jiného. Uveďme na konkrétním příkladu - dělám zadní dřep, abych ovlivnil ten přední, takže vlastně dělám zadní pseudo dřep. Je to to samé, jako by někdo tvrdil, že se učí hrát fotbal, aby mohl hrát hokej. Přeci pokud budu cvičit zadní dřep, budu ho cvičit tak, jak je to pro zadní dřep nejvýhodnější. Pokud budu cvičit přední dřep, budu ho cvičit tak, jak je to pro přední dřep nejvýhodnější. Správná technika jakéhokoliv silového cviku je taková, která bere ohled na maximální zatížení svalu při minimu vzniklých ohybových momentů v co nejdelším a nejefektivnějším rozsahu pohybu.

Když už máme vyřešenou mobilitu, techniku a vše okolo, tak se můžeme konečně vrhnout na otázku jak zvednout těch báječných 300 kg. Je to jednoduchý, ale bohužel zdlouhavý proces. Nečekejte, že přiskočí trpaslík, který Vám činku přizvedne. Musíte sval zatěžovat sami. Síla je o neustálém zvyšování zátěže na sval. Začněte s prováděním dřepu s nejlehčí možnou vahou a každý následující trénink váhu zvyšujte. Nic víc. Pouze přihazujete závaží. Budete zvedat víc a víc a časem se začne měnit Váš trénink z hlediska objemu a intensity. Tím zabezpečíte adekvátní regeneraci a progres. Princip bude ovšem pořád stejný. Neustálé přidávání tréninkové zátěže. Pokud budete správně jíst a spát, budete pravidelně trénovat a máte aspoň trochu genetického nadání pro danou činnost, tak se k hranici 300 kg po pár letech s radostí dopracujete.

Mnoho z Vás si teď určitě řekne: „ Ale já to chci hned, nechci čekat léta.“ Bohužel pokud nemáte trpělivost a píli, raději vyzkoušejte jinou činnost. Udělejte toto rozhodnutí hned na začátku, alespoň ušetříte drahocenný čas, peníze a zdraví. Protože pokud Vám někdo tvrdí, že to je jinak, je to lhář a podvodník. Jediný účel tohoto jeho tvrzení je obohacení sebe samého na vaší snaze. Tento článek nebyl určen pro lidi užívající anabolické steroidy, protože jejich dřep se zlepší, i když budou tlačit koloběžku. :)