Jak si vybavit domácí posilovnu

07 / 06 / 2020
Jak si vybavit domácí posilovnu

Než se budeme zabývat tím, jak vybavit domácí posilovnu, je třeba si říct, proč vůbec doma posilovat. Pokud doma děláte kliky, sedy lehy či shyby, je to pro vaše tělo určitě prospěšné, ovšem z hlediska celkového posílení a potenciálu vašeho těla velice omezené. To, co se má v domácí posilovně primárně odehrávat, je silový trénink. Silový trénink potřebuje minimum prostoru a vybavení. Proto se perfektně hodí do domácích posiloven. Hlavním účelem domácí posilovny je umožnit vykonávat silový trénink.


Silový trénink je jedním ze základních činností, kterou by měl každý z nás vykonávat. Zvyšování síly, která je hlavním produktem silového tréninku, je klíčová v našem každodenním životě. Bohužel moderní doba pohled na posilovnu naprosto zvrátila v prospěch honby za krásou těla. Pokud tento vedlejší efekt silového tréninku pomineme a zaměříme se pouze na zvyšování síly, dostáváme naprosto jednoduchý postup, který je schopen každý z nás absolvovat i v domácích podmínkách.

Co je tedy silový trénink? Silový trénink je třeba chápat jako neustálé zvyšování zátěže na naše tělo. Tělo se na tuto zátěž adaptuje a tím zesílí. Je jen na nás, jak tuto úžasnou vlastnost našeho organismu využijeme. Pokud se rozhodneme investovat naše peníze do domácí posilovny, je třeba posilovnu vybavit co nejefektivnějším vybavením pro zvyšování síly. Je třeba zakoupit takové vybavení, které nám umožní neustálé zvyšování zátěže na náš organismus, jedině tak se budeme moci neustále zlepšovat. Po přečtení této věty mnohé z Vás napadne myšlenka: „Ale já nechci být kulturista či profesionální silový sportovec!“ Toto tvrzení je podobné myšlence „Nebudu bruslit, abych potom nehrál hokej jako Jaromír Jágr“. Silový trénink je třeba chápat jako vzdělávání, vždy se lze naučit něco nového a vždy bude prostor pro zesílení našeho těla.

A co tedy budu potřebovat pro silový trénink v domácích podmínkách? Naprostým základem je olympijská osa, kotouče a dřepovací stojan, které stačí pro procvičení celého těla s neustálou možností zvyšování zátěže. Na trhu je nepřeberné množství tohoto vybavení s různými parametry. Pokud si nejste jisti s jejich nákupem, je třeba se obrátit na specializované firmy, které se touto oblastí zabývají. Nejenže vám budou schopni navrhnout domácí posilovnu přesně podle vašich dispozičních a finančních požadavků, ale posilovnu vám dovezou, smontují a ukážou, jak vybavení co nejefektivněji využívat.

Naprostou chybou je pořízení multifunkčního stroje do domácích posiloven, jenž by měl nahradit několik posilovacích strojů z komerčních posiloven. Stroje ovšem nikdy nesplňují požadavky na silový trénink. Cvičení na strojích má minimální účinek na nervovou soustavu člověka, a to vás limituje ve vašem růstu, i přesto mají v posilovnách stroje svoje místo. Pokud ovšem nemáte dostatečné prostorové a finanční možnosti, nákupu strojů do domácích posiloven se raději vyhněte.

Samotnou kategorií je nákup kardio strojů do domácích posiloven. Ty ovšem nikdy nenahradí pobyt na čerstvém vzduchu. Běh či jízda na kole v přírodě je pro lidské tělo natolik přirozená, že její simulaci v domácích podmínkách využívejte jen v těch nejkrajnějších případech. O zakoupení těchto strojů uvažujte, pokud nemáte možnost volného pohybu v přírodě, nebo vám pohyb na čerstvém vzduchu nedovoluje váš zdravotní stav. Člověk by měl vždy cvičit jak silově, tak i aerobně, nikdy by neměl upřednostňovat jednu aktivitu před druhou. Lidé právě často upřednostňují aerobní trénink před silovým, což je velkou chybou.

Jestliže postavíte domácí posilovnu na úplném základu, jakým je dřepovací stojan, osa a sada kotoučů, nechá se posilovna dále rozšiřovat o další vybavení, jakým jsou např. posilovací lavice, TRX či kettlebell, ovšem nikdy nestavte tyto pomůcky do popředí. Jejich možnosti jsou totiž omezené a za čas by se z nich stalo bezpředmětné závaží ve vašem obývacím pokoji.

Cena základního vybavení domácí posilovny (kvalitní osa, dřepovací stojan a základní sada závaží) se pohybuje cca od 20 tisíc korun. Pokud svoji posilovnu chcete rozšiřovat o další vybavení, její cena se může vyšplhat nad hranici 100 tisíc korun a výše. Vše však záleží na vašich dispozičních a finančních možnostech. Investice do domácí posilovny kolem 30 tisíc korun je stále únosná v porovnání s částkou vynaloženou za návštěvy komerční posilovny. Komerční posilovnu můžete využívat jako doplněk, který vám rozšiřuje možnosti vaší domácí posilovny. Domácí posilovna vám hlavně šetří čas, nejste nijak omezeni otevírací dobou a vytvoříte si tréninkové prostředí přímo pro vás.

Domácí posilovny nyní zažívají svůj rozkvět. Bohužel z neznalosti celé problematiky si lidé kupují multifunkční stroje, podléhají moderním trendům a radám rádoby odborníků, a tak v budoucnu na jejich domácí posilovnu dopadá prach a stává se z ní nepotřebná místnost v domě. Pokud se ale domácí posilovna dobře navrhne a efektivně využívá, je z ní pomocník pro celou rodinu. Tato posilovna pomáhá s bolestmi zad, nošením těžkých břemen či odoláváním každodennímu stresu. Je postavena na základním principu lidského těla, její využití není nijak limitováno věkem, tělesnou stavbou ani kondicí a může tak sloužit po mnoho let několika generacím.