Hon za dokonalou posilovnou

16 / 07 / 2020
Hon za dokonalou posilovnou

Často je mi vytýkáno, proč řeším trénink, a následuje otázka, proč se nezabývám pouze výrobou a problematiku tréninku nenechám na profesionálech. Vždy odpovídám, že naším cílem není pouze dodat na trh nějaký produkt, ale navrhnout funkční posilovnu, které bude dokonalá ve všech detailech. Komunikace s klienty pak často připomíná boj, který jsem již mnohokrát měl chuť vzdát. Posilovnu si zákazníci chtějí navrhnout sami. Výsledkem pak často bývají 2 typy zařízení.


Prvním případem je zrod nesmyslného multifunkčního centra, které za pár týdnu ve snaze nabídnou všechno, nenabídne vlastně vůbec nic. V takto koncipované posilovně se začnou odehrávat kruhové tréninky. A to je přesně ten moment, kdy se projeví, že majitel posilovny absolutně neví,  co dělá.  Takové lunaparky bych navrhoval nazvat kruhovnou, ne posilovnou. Alespoň by klient hned na začátku věděl, kam jeho kroky směřují.

Další extrém představují posilovny založené výhradně na strojích. Nedokážu pochopit, proč si ještě dneska někdo takovou posilovnu pořídí. Posilovací stroje naprosto vyřadí z funkce rovnováhu nervového systému a přímé zatížení organizmu a jediné, co zvládají, je mechanická práce svalu. Používat primárně stroje je jako krájet maso lžící. Za čas se to nějak podaří, ale pořádného výsledku stejně nedosáhnete. Možná, že majitelé těchto posiloven vsázejí na to, že klient si po čase neuspokojivého výsledku koupí zázračný nakopávač na baru, či se obrátí na krásnou fitness trenérku ve značkových legínách nebo na jejího kolegu v ještě uplejším trikotu. Celá show pak nápadně připomíná film pro dospělé.

Z výše uvedeného to může vypadat, že nějak znehodnocuji práci majitelů posiloven. Tak to není. Jen se snažím poukázat na jejich nedostatečnou znalost problematiky. My sami se neustále zdokonalujeme a vzděláváme ve stavbě posiloven. V minulosti jsme jistě napáchali spoustu škod a chyb v návrzích i realizacích. Ale pro nás jsou posilovny životním posláním. Denně řešíme, kam a proč umístit každý jednotlivý šroubek na našem vybavení. Snažíme se být s návrhem posiloven daleko před klientem, který si posilovnu rozhodne pořídit. Proto jsme pro lepší orientaci naše posilovny rozdělili do tří základních kategorií

Neziskové posilovny

Jsou to všechny posilovny pro soukromé používaní. Středobodem každé z těchto posiloven je klec nebo dřepovací stojan. Posilovací klec je třeba chápat jako kompletní posilovnu. Při zakoupení posilovací klece si vlastně kupujete multifunkční vybavení, které se nechá neustále rozšiřovat. Čím dražší a kvalitnější klec, tím více možností rozšiřování.

Komerční posilovny

Komerční posilovna musí nabídnou veškeré možnosti trénování pro běžného smrtelníka. Rozhýbání a rehabilitace svalů, základní silový trénink a v neposlední řadě trénink silové vytrvalosti. Je jen na finančních a dispozičních možnostech majitele, zda se rozhodne specializovat na danou činnost, nebo postaví opravdu plnohodnotné tréninkové centrum hodné moderní doby. A ještě jednu vlastnost komerčních posiloven, která se v dnešní době opomíjí, musím vypíchnout. Bezpečnost. Dříve se na toto kritérium nehledělo, protože posilovna byla plná stojů. Doba se ale díky bohu mění a do posiloven míří volné váhy. Trénink s volnou vahou vždy musí probíhat v posilovací kleci nebo na označené platformě. Nikdy nesmí být prováděn dřep ve volném prostoru, kde hrozí pád závaží na dalšího fotícího se cvičence. I my jsme tento fakt dříve opomíjeli, ale následky nedodržovaní bezpečnosti by mohly být fatální.

Klubové posilovny

Klubové posilovny aneb když ti komerce nestačí. Klubové posilovny jsou přesně pro ty nadšence, kteří posilovnou žijí. Nejen že se účastní amatérských a profesionálních závodů, ale posilovna pro ně znamená druhý domov. Tyto posilovny nabídnou specifické vybavení na profesionální a vrcholové úrovni. Nespornou výhodou klubů je soukromí a možnost maximálního soustředění na trénink. Bylo by krásné vidět, jak každé město má svůj strongman, powerlifting, weightlifting čí bodybuilding klub, a ty mezi sebou neustále soupeří, pořádají závody a klání. Klubové posilovny si zaslouží to nejlepší vybavení, ne podomácku vyrobené konstrukce. Sice stéle platí rčení co Čech,  to..., ale doba už značně pokročila kupředu.

Do konce prázdnin pro vás připravíme interaktivní mapu posiloven v ČR, kde můžete opravdu trénovat nebo se věnovat specifické silové činnosti. Nechte si posilovnu dodat vždy přímo od výrobce a specializované firmy. Nekupujte na vlastní pěst vybavení od překupníka, který ani neví, co prodává. Veřte nám, vyplatí se to.