Fenomén Předkopávaní: Aneb ten nejlepší způsob jak si zvýšit šanci zranění kolena.

03 / 02 / 2018
Fenomén Předkopávaní: Aneb ten nejlepší způsob jak si zvýšit šanci zranění kolena.

Když si vzpomínám na moje začátky v posilovně, byla hlavním kritériem pro kvalitní posilovnu maximum rozmanitých strojů. Snad každý trénink nohou začínal předkopáváním a zakopáváním. Hlavní inspiraci byla stehna Tomyho Platze, který dovedl předkopávaní provádět takovým způsobem, nad kterým dodnes zůstává rozum stát.


Kde se vůbec vzal tento izolovaný cvik a jak vznikl? Předkopávaní a zakopávaní nebylo vynalezeno proto aby efektivně pomohlo trénovat vaše stehna, ale pouze proto aby dokázalo efektivně prodat stroj na kterém se předkopávaní provádí.

Quadriceps a hamstring totiž vždy pracují společně jeden s druhým. Každý jsou uchycený na protější straně holení kosti tak, že společně táhnou proti sobě a tak udržují kolenní kloub v rovnováze. Izolovaně pracují pouze na předkopávacím stroji. Předkopáváním se posiluje pouze ta svalová skupina, která táhne na přední stranu kolenního kloubu a to způsobuje jeho nerovnoměrné zatíženi, což má za následek zvýšené riziko poškození kolenních vazů při přirozené aktivitě.

Je úplně jedno, jestli si stroj nastavíte do perfektní pozice či zmenšíte rozsah pohybu. A pokud si nastavíte minimální zátěž, vaše cvičení nebude mít efekt vůbec žádný a to není, proč jste do posilovny šli. Lidské tělo bylo uzpůsobeno tak aby fungovalo jako celek a pokud se podíváme na funkci dolních končetin když skáčete, jdete, běžíte, děláte dřep tak se tyto svaly rovnoměrně zatěžují a posilují. Ovšem ve chvíli kdy se jeden z těchto svalů izolujete tak se začíná nerovnoměrné rozvíjet. To má za následek, že změníte jeho základní funkci, která mu byla evolučně daná. Pokud potom například zaberete ve sprintu silnější sval vyvine vetší sílu než ten slabší, tím dochází k nerovnoměrnému zatížení kolenního kloubu a může dojit ke zranění. Naprostým omylem je, když někdo trénuje předkopávaní a zakopávaní současně a domnívá se, že oba svaly trénuje rovnoměrně. Žádný stroj na světě nedokáže vyvinutou stejný odpor jak při předkopávaní ani zakopávaní ani vaše úsilí nikdy nebude stejné při provádění obou cviků. Neznamená, že když odcvičíte tři série po deseti opakovaní předkopávaní a zakopávaní, že jste oba svaly rovnoměrné zatížili. Jediný způsob jak bezpečně a efektivně posílit oba svaly zároveň je dřep v plném efektivním rozsahu pohybu. Pokud váš trenér jako začátečníka žene na tyto dva stroje pro základní posílení svalů, vezměte nohy na ramena a žeňte od něj pryč!

Abnormálně vyvinutá stehna kulturistů nejsou vytrénovaná předkopávaním nýbrž užívaným anabolických stereoidů. Vyrýsovaná stehna nejsou daná vlivem předkopávaní, ale dodržovaným striktního jídelníčku či užívaným diuretik. (Pokud to ještě nevíte tak všichni kulturisté, určitě ti co závodí, užívají anabolické steroidy. A to hodně. Snadno mnoho desítek až stovek tisíc korun ročně utratí profesionální kulturista za celou řadu exogenních hormonů. Tento jev je stále častější i mezi amatéry.) Opravdu silná stehna nevzniknou předkopávaním nýbrž efektivním a logickým tréninkem za použití základních cviků, které zatěžují celé tělo jako systém. Tak jak bylo vyvinuto evolucí po miliony let. Mezi těmito pár cviky je králem dřep provedený v maximálním efektivním rozsahu pohybu s vahou, která je dost velká na to, aby způsobila stres, který povede k adaptaci. Tak proč cvičit předkopávání ??