Boty pro silový trénink.

07 / 12 / 2018
Boty pro silový trénink.

Bez kvalitních bot na silový trénink se nedá dobře trénovat. Nepodceňujte tento kus vybavení a věnujte mu řádnou pozornost. Jeho správný výběr vám nejen zlepší silový výkon, ale také poskytne značnou míru bezpečnosti.


Nejprve než se začneme zabývat jakou botu vybrat, vyřešíme otázku tréninku naboso. Chůze naboso je jednou z nejzdravějších pro lidské tělo. Cvičením doma v obývacím pokoji, kde nehrozí poškození chodidla ostrým předmětem a trénovat pouze s vlastí vahou, je pro tělo naprosto přirozené. Ale z našeho pohledu není vůbec přirozené chodit bos po posilovně, tam si položit na záda 200 kg závaží a začít dělat dřepy. Atˇ už je argument cvičeni naboso jakýkoliv, z hlediska trénovaní v posilovně je jedním ze základních kritérii bezpečnost a tou cvičení naboso rozhodně není. To hlavní co bota na silový trénink musí splňovat je ochrana chodidla a nohy proti poraněním z vnějšího okolí. Po ukopnutí palce o hranu platformy či pádu kotouče na nohu, mnoho z vás co cvičí naboso tento fakt jistě rádo přehodnotí.

Bez tvrdé podrážky to bohužel nejde. Pokud vaše bota není vybavena tvrdou nestlačitelnou podrážkou raději se do dřepu ani nepouštějte. Než dřepovat v botách určených na běh raději nedřepujte vůbec. Měkká podrážka nejen že neefektivně přenáší sílu a reakci na podložku, ale vlivem její nestability hrozí zborcení klenby při dřepech, které může zapříčinit do budoucna vážné zdravotní problémy. Boty na běh v žádném případě nepatří do vybavení pro silový trénink.

Bota na silový trénink by neměla mít žádné výstelky, ale pevný kožený skelet, který nohu co nejpevněji sevře a nedopustí jakákoliv pohyb nohy v botě. Jako bonusem je vrchní páska, která umožni ještě pevnější sevření a stlačení klenby proti tvrdé podložce. Dobře zavázané lifterské boty s utaženou páskou fungují stejně jako vzpěračský pás. Nesmekavá podrážka je samozřejmostí.

Nejvíce diskutovaná otázka je klín pod patou. Zvýšené paty u lifterských bot vytvářejí úhel v kotníku, který naklání holeň dopředu. Toto zvyšuje úhel v koleni a to pomáhá zapojit quadricepsy ve chvíli kdy boky zůstávají hlavním hybačem při dřepu a mrtvém tahu.

Tohle, stejně jako většina obecných doporučení, záleží na individuální stavbě liftera. Ploché podrážky jsou více užitečné pro lidi s krátkou holení kostí a dlouhou stehenní kostí, protože tito lidé mají kolena už dost vepředu. Středně vysoká pata - řekněme okolo 13 mm je vhodná pro lidi s normální tělesnou stavbou. Vyšší pata je nezbytná pro lidi s dlouhými holeními kostmi a krátkými stehenními kostmi (takto jsou stavěni sprinteři) pokud chtějí dostat nejvíc práce ze svých nohou při dřepu a mrtvém tahu.

Poslední otázkou je zvolení správné velikosti. V botě nebudeme chodit, ale cvičit proto vybírejte co nejtěsnější boty, které snesete. Nepodceňujte boty do posilovny, protože na jejich správném výběru, závisí váš silový výkon, provedení cviku, ale také hlavně vaše bezpečnost.

Boty pro silový trénink. - fotogalerie