Bench press lavice

22 / 11 / 2018
Bench press lavice

Bench press - nekorunovaná královská disciplína všech posiloven. Každý z nás, kdo prvně navštívil posilovnu, byl obeznámen s tímto cvikem. My se dneska podíváme na základní parametry lavice pro bench press, aby váš bench nebyl ničím omezen a mohli jste bezpečně a efektivně trénovat bez jakéhokoliv omezení.


Pevnost a kvalitní zpracovaní celé konstrukce je samozřejmostí a není třeba nikterak popisovat. Základním parametrem každé bench press lavice je její sedák. Ten musí splňovat optimální rozměry, abyste se byli schopni při provedení benche pořádně zapřít nohama. Pokud je lavice příliš vysoká nebo naopak moc nízká, nejste schopni se řádně zapřít o nohy a tak z cviku dostat maximum. Optimální výška sedáku od země je kolem 450 mm. Dalším rozměrem je šířka sedáku, ta by se měla pohybovat kolem 300 mm. V neposlední řade je důležitý materiál koženky a tvrdost sedáku. Není nic horšího, než sklouznutí lopatek ze sedáku při tlačení vaší maximálky nebo otlačená záda z příliš měkkého polstru.

Správné nastavení bench presu je neméně důležité. Snad nejhorší variantou jsou navařené háky pevně nad sebou. Výška háků sice může vyhovovat pár cvičencům, ale háky nad sebou znemožňují správné vyjmutí osy ze stojanu a to může být při velkých vahách značně nebezpečné. Bench press lavice by měla být vždy vybavena pouze jedním hákem, ať nastavitelným nebo pevným. Středová vzdálenost mezi háku je 1180 mm.

Třetím parametrem jsou bezpečnostní zarážky. Bench press je králem, ale také popravčím. Jediný cvik, kde nad vaším krkem balancuje osa naložená závažím a kdykoliv může dojit k selhání a pádu osy na váš krk či hrudník. Pokud jste začátečník, dají se bezpečnostní zarážky oželet, ale pokud se váha začíná přibližovat vaši maximálce, vždy byste měli využívat bezpečnostní zarážky. Pozor, i když nad vámi stoji dopomoc i tak byste se zarážkám neměli vyhýbat.

Posledním parametrem u bench pressu jsou různé vychytávky a nadstandardní úpravy. Lavice se vybavují plošinami pro dopomoc, stojanem na kotouče, pomocnými válečkami pro hladké vyrovnání osy nebo kolíky pro nasazení expanderu. Dalšími lahůdkami je jemně odstupňované nastavení háků a nebo dopomocné přizvednutí háků při naložené ose. Každá z těchto vychytávek má svůj účel a opodstatnění a my si v příštím článku ukážeme jak se orientovat v naší nabídce a vybrat ten správný bench právě pro vaše potřeby.

Bench press lavice - fotogalerie